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MASSACHUSETTS EMPLOYEES ENTITLED TO EARN SICK TIME 
EFFECTIVE JULY 1, 2015 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Effective July 1, 2015, Massachusetts employers will be required to provide sick time (either 
paid or unpaid) to all employees.  This is the result of the Massachusetts voters’ overwhelming 
approval of Question No. 4 on the November 4th ballot.  Massachusetts joins only two other 
states, California and Connecticut, in mandating paid sick time.   
 
Employees Entitled to up to 40 hours of Sick Time 
 
For each 30 hours worked, an employee will earn one hour of sick time.  Exempt employees 
(those who are not overtime eligible) will be assumed to work 40 hours a week, unless their 
normal work week is less than 40 hours, in which case earned sick time shall accrue based upon 
the employee’s normal work week.  An employee’s rate of earning will be capped at 40 hours of 
earned sick time per calendar year.  Employees may carry forward earned but unused sick time 
from one calendar year to the next, but may not use more than 40 hours of sick time in any 
single calendar year.  The law sets forth the minimum requirements, and employers may elect to 
permit employees to accrue sick time at a faster rate. 
 
Covered employees are all employees, full-time, part-time and temporary, with some limited 
exceptions applicable to federal and municipal employees.  Newly hired employees will begin to 
earn sick time (whether paid or unpaid) upon their hire, but may not begin to use earned sick 
time until their 90th day of employment (calendar, not business, days). 
 
The use by an employee of earned sick time shall be the smaller of one hour increments or the 
smallest increment that the employer’s payroll system uses to account for absences or the use of 
other time. 
 
Paid vs. Unpaid Sick Time 
 
All Massachusetts employers must provide up to 40 hours of sick time to their employees.  
However, only employers with 11 or more employees must provide paid sick time.  The sick time 
must be paid at the same hourly rate the employee earns.   
 
Unlike earned but unused vacation time, employers are not required to pay out unused earned 
sick time upon an employee’s termination of employment. 
 

What You Need to Know 
 
All Massachusetts employers with 11 or more employees 
must provide employees with up to 40 hours of paid sick 
time per calendar year.  Employers with fewer than 11 
employees must provide employees with up to 40 hours 
of unpaid sick time per calendar year.  Employers who 
fail to comply with the law are subject to liability for lost 
wages, mandatory treble damages, attorney’s fees, and 
costs under the Massachusetts Wage Act. 
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Use of Sick Time 
 
Earned sick time (both paid and unpaid) may be used by an employee to: 
 
(i) care for the employee’s immediate family member (child, spouse, parent, or parent-in-
law) who is suffering from a physical or mental illness, injury, or medical condition that requires 
home care, professional medical diagnosis or care, or preventative medical care; or 
 
(ii) care for the employee’s own physical or mental illness, injury, or medical condition that 
requires home care, professional medical diagnosis or care, or preventative medical care; or 
 
(iii) attend to the employee’s routine medical appointment or that of the employee’s 
immediate family member (child, spouse, parent or parent-in-law); or  
 
(iv) address the psychological, physical, or legal effects of domestic violence (as defined in 
the newly enacted Chapter 151A, section 1, subsection g ½). 
 
Notice of Need for Sick Time and Certification 
 
Employees must make a good faith effort to provide advance notice of the need to take earned 
sick time when the use of such time is foreseeable.  
 
Employers may require certification of the need to take earned sick time when the use of earned 
sick time covers more than 24 consecutively scheduled work hours. Any “reasonable 
documentation” signed by a health care provider (as defined in the Family and Medical Leave 
Act) indicating the need for earned sick time taken shall be deemed acceptable certification for 
absences under (i) through (iii) above, and for absences under (iv), documentation deemed 
acceptable under the newly enacted Chapter 151A, section 1, subsection g ½ shall suffice.  An 
employer may not require that certification documentation explain the nature of the illness or 
the details of the domestic violence.   
 
Importantly, an employer may not delay the taking of earned sick time or delay pay for the 
period in which earned sick time was taken (for those employees entitled to paid sick time), on 
the basis that the employer has not yet received the certification. 
 
Where an employee has used sick time, the employer and employee may mutually agree to 
permit the employee to work an equivalent number of hours or shifts in the same pay period or 
the next pay period as the number of hours or shifts not worked due to the reasons described.  
In those circumstances, the employee is not required to use earned sick time and the employer is 
not required to pay the employee for that sick time (for those employers required to provide 
paid sick time).    However, no employer may require an employee to either make up for the 
employee’s use of earned sick time by working additional hours or find a replacement employee 
to cover the hours during which the employee is using earned sick time. 
 
Notice to Employees 
 



Client Advisory 

November 2014 

 

 

3 
 

Employers must provide notice to employees of their rights under this new law. The Attorney 
General is required to prepare a form of notice regarding the new law, which employers are 
required to post in a conspicuous location accessible to all employees. The notice will include (i) 
information describing rights to earned sick time; (ii) information about notices, documentation 
and other requirements imposed on employees in order to exercise their rights under the law; 
(iii) information that describes employee protections under the law; (iv) the name and address 
and contact information for the Attorney General’s office where questions concerning the law 
can be answered; and (v) information about filing an action under the law. 
 
No Adverse Action 
 
Employers may not use the fact that an employee has used earned sick time “as a negative factor 
in any employment action” (such as an evaluation, promotion, discipline, or termination).  Nor 
may employers retaliate against employees who oppose practices the employee believes to be in 
violation of the new law or support another employee’s exercise of rights under the new law.    
 
Existing Policies 
 
Employers required to provide paid sick time to employees under the new law, who have 
existing policies (vacation, PTO or other paid leave policy) that provide employees with paid 
time off and make available an amount of paid time off sufficient to meet the accrual 
requirements of the new law, are not required to provide additional earned paid sick time, so 
long as paid time off under the existing policies may be used for the same purposes and under 
the same conditions as earned paid sick time under the new law. 
 
 
Enforcement and Penalties for Violation  
 
The new law will be enforced by the Attorney General, who may seek injunctive relief as well as 
significant criminal or civil penalties. The new law states that the Attorney General may adopt 
rules and regulations to carry out the purpose of the new law.  
 
In addition, employees claiming violations of the new law have a private right of action and may 
seek mandatory treble (triple) damages and attorneys’ fees for alleged violations.  
 
 
 
 
 
 
 
 

This client advisory was written by Beth O’Neal. If you wish to inquire further about our employment counseling and litigation 
practices, please contact Beth or your attorney at Conn Kavanaugh Rosenthal Peisch & Ford, LLP. 
 
The information contained in this Advisory may be considered advertising by Rule 3:07 of the Supreme Judicial Court of 
Massachusetts.  This Advisory contains material intended for informational purposes only, and should not be considered as legal 
advice by Conn Kavanaugh Rosenthal Peisch & Ford, LLP.  Your use of this Advisory does not create an attorney-client relationship.  
Please do not send or share with us any confidential information about you or any specific legal problem without the express 
authorization of an attorney at Conn Kavanaugh Rosenthal Peisch & Ford, LLP 
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